Dr. Lőkös Ibolya fogászati rendelő
Csíkszereda, Szív utca 2/B/4
 
HU . RO
 
 
Kezelések » Megelőzés
 


Mi a lényege a barázdazárásnak?

A barázdazárás egy biztonságos és fájdalommentes módja a gyermeke fogainak védelmére a fogszuvasodás ellen. Ez tulajdonképpen egy műanyag védőburok, amit a fogak rágófelületein alkalmaznak. A barázdazárás egy kemény bevonat, ami távol tarthatja az ételmaradékokat és a baktériumokat a fogak kis barázdáitól, ahol a szuvasodást okozhatnák.

Melyik fogakat lehet ily módon lezárni?

A barázdazárást csak a hátsó őrlőfogakon alkalmazzák. Ezek azok a fogak, amelyeknek a rágófelületén csücskök és barázdák találhatók.

Mit kell még erről az eljárásról tudni?

A folyamat általában gyors és egyszerű, foganként 5-10 perc. A fogakat teljesen tiszta, a speciális megoldásra kész és száraz állapotba kell hozni. A folyékony tömőanyag felhasználásával történik a barázdazárás, ez lehet fogszínű vagy matt fehér.

A gyermekem fog fájdalmat érezni?

Nem, ez teljesen fájdalommentes, és nem érez utána sem semmilyen különbséget. Ez egy jó alkalom lehet az ismerkedésre a fogászati rendelővel, mivel fájdalommentes majd később sem lesz gond elhozni a gyereket a fogorvoshoz, nem fog félni.

Mennyire maradandó a barázdazárás?

Rendszerint évekig tartós marad, de a fogorvos rendszeresen ellenőrizni fogja, hogy a megbizonyosodjon arról, hogy a lezárás sértetlen-e. A gyermekek hosszú ideig viselhetik, de a fogorvosnak időnként ki kell egészítenie vagy cserélnie, hogy biztos lehessen abban, a szuvasodás nem indult meg alatta.

Mikor hajtható végre?

Amint a maradó fogak kibújnak, alkalmazható a barázdazárás. Ez rendszerint 6 és 7 éves korban történik. A többi rágófogat, általában amikor kinő – 11 és 14 éves kor között – lehet lezárni.

Ki tudja elvégezni?

A legtöbb fogorvos tud barázdát zárni. Itt a mi rendelőnkben is lehetséges.

A gyermekemnek ezek után is kell fogat mosnia?

Igen. Feltétlenül ajánlott. A sima, lezárt felületet most már sokkal könnyebb tisztítani és egészségesen tartani az átlagos fogmosással. A fluoridos fogkrémek is segíthetnek gyermeke fogainak védelmében. A barázdazárás csak csökkenti a fogszuvasodásra való esélyt és a tömésre szoruló fogak számát.

 

Célja megerősíteni a fogzománc szerkezetét, ezáltal ellanállóvá tenni a fogakat a szuvasodással szemben. Két módon végezhető.


Általános, szájon keresztül, es helyi módon.
Az első esetben a gyerekek szedhetnek fluortablettát és sok más módja is van például só, kenyér tej fluorozásával és fogyasztásával.


Ez a mód veszélyes is lehet, ezért kérje ki a fogorvos véleményét, mert mindig figyelembe kell venni a víz fluor tartalmát.
Mivel ezen szakterületen választottam az egyetemi és később a gyerekfogászati szakvizsgadolgozatomat, tudom, hogy Csíkszeredában a víz fluortartalma megközelíti az ideális 1ppm, ezért ellenjavalt a fluortabletta szedése.

 
Vissza
 
Dr. Lőkös Ibolya fogászati rendelő - Csíkszereda
Rólunk  |  Kezelések  |  Árlista  |  Cookie szabályok  |  Adatvédelem  |  Kapcsolat