Dr. Lőkös Ibolya fogászati rendelő
Csíkszereda, Szív utca 2/B/4
 
HU . RO
 
 
Kezelések » A kerámia héj
 

A kerámia héj az egyik legnépszerűbb mosolyszépítő kezelés napjainkban. A kerámiahéj egy porcelánból készűlt vékony fogmű, amit a frontfogak látható (vestibuláris) felszinére, modern, adéziós teknikával ragasztunk fel.
Az újfajta technológia eltér a korábban megszokott fogpótlási eljárásoktól, így sok kérdés merül fel vele kapcsolatban.

Milyen esztétikai hibákat lehet vele korrigálni? Mennyi ideig tart a kezelés? Mennyire tartós?

A porcelán héj előnyeit ma már nem csak a sztárok élvezhetik. Rendelőnkben szinte mindennapossá váltak a héjkerámiával történő mosolyszépítések, egyre többen élnek a beavatkozás önbizalom-növelő hatásával.

A konzultáció során sokszor ismétlődő kérdéseket gyűjtöttük egy csokorba.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A HÉJKERÁMIÁRÓL:


1. Milyen esztétikai hibákat lehet a porcelánkerámia héjjal korrigálni?

A porcelán héj számos problémára nyújt megoldást. Főként a frontfogaknál szokták alkalmazni: letört, elcsavarodott, repedt, sérült vagy esztétikailag zavaró eseteknél, például túl rövid fogaknál. Gyökérkezelés után is alkalmazható, amennyiben az elszíneződött fog belső fogfehérítéssel nem gyógyítható. A technológiát a fogszabályzás alternatívájaként is emlegetik, hiszen 1-2 ülés alatt tökéletesen egyenes fogsor érhető el vele.

2. A direkt héj vagy a fogszabályzó a megfelelőbb választás?
Fontos kiemelni, hogy a két beavatkozás nem egyenrangú. A kerámia héjnál a kusza, torlódott fogakat csak esztétikai szempontból szüntetjük meg. Fogszabályzás esetén a fogak elrendezése, egymáshoz való viszonya, a harapás stb. is változik.

3. Hány éves kortól ajánlott a porcelánhéj?
A kerámia héj 18 éves kortól ajánlott.4. Mennyi ideig tart a kerámia héj elkészítése?

A porcelán héj készítése általában több ülésben történik. Az előkészületi vizsgálat után a fog elülső oldalának megmunkálására van szükség,nagyitó alatt. A csiszolás után következik a lenyomatvétel, amire a fogtechnikus elkészíti a porcelán héjat. A kezelése alatt ideiglenes héjak felrakásával potoljuk a lecsiszolt fogakat igy a paciens soha nem kell lecsiszolt fogakkal kilépjen a rendelőből. A végleges ragasztás foganként kb. 40 percet vesz igénybe. Tehát 3 hosszab ülés szükséges,az idéglenes munkával pedig, szükszükég esetén, több hetet is lehet létezni.

5. Mi a különbség az E.max és a gradia héj között?
A gradia héj kompozitból, azaz műanyagból készül. Nagy előnye, hogy puha, így nem koptatja a saját fogakat. Az E.max préskerámiával érhető el a legmagasabb esztétikai eredmény. A porcelánból készült héj rendkívül homogén, tartós és szép.

6. Mennyire tartós a porcelán héj?

Megfelelő szájhigiénia és rendszeres konzultáció mellett akár több évtizedig is élvezheti új mosolyát. Extrém mechanikai hatások esetén (pl. pisztácia-törés, fogcsikorgatás) ez az idő jelentősen csökkenhet.

7. Elszíneződhet-e a kerámia héj?
Gondos szájápolás mellett a héjak megőrzik eredeti színüket. Rossz szájhigiénia, illetve helytelen életmód hatására megjelenhet lepedék a fogpótláson, ám ez a fogkő-eltávolítás során eltávolítható.

8. Lehet-e fehéríteni a porcelán héjat?
A kerámia héj színe utólagosan fogfehérítő eljárással már nem módosítható.

9. Milyen hátránya van a porcelán héjnak?
A kerámia héj irreverzibilis folyamat, azaz nem visszafordítható. Bár a kezelésnél nem kell a fogakat lecsiszolni, eltávolítva ezzel rengeteg értékes foganyagot, ám a fog látható, elülső felszínének megmunkálására szükség van, ami a későbbiekben nem „növeszthető vissza"

Kerámiahéjak indikációs területei:

1. zománchibák, szuvasodások és elszíneződések a fog anyagában, különös tekintettel a frontfogazatra (például erős tetraciklin (egykor "divatos" antibiotikum) okozta elszíneződés, amely a professzionális fogfehérítési eljárásokra nem reagál)
2. a fogak sérülését követően:a fogak metszőéleinek sérülései vagy törött, repedezett fogak
3. elszíneződött, gyökérkezelt fogak színkorrekciója
4. a fogak metsző éleinek lepattogzásai
5. soron kívül-belül álló fogaknak a harmonikus fogívbe való "szintbehozatala"
6. fogak közötti rések, hézagok csökkentése, zárása
7. a fogak tengelyeltéréseinek korrigálása fogszabályozás nélkül.

Nem ajánlott a héjkerámia az alábbi esetekben:

1. nem megfelelő szájápolás esetén
2. nagymértékben szuvas vagy nagymértékben sérült (front) fogak esetén (ez esetben korona készítése indokolt)
3. bizonyos harapási rendellenességek esetén
4. ha a páciens éjszaka csikorgatja a fogait.Vissza
 
Dr. Lőkös Ibolya fogászati rendelő - Csíkszereda
Rólunk  |  Kezelések  |  Árlista  |  Cookie szabályok  |  Adatvédelem  |  Kapcsolat