Dr. Lőkös Ibolya fogászati rendelő
Csíkszereda, Szív utca 2/B/4
 
HU . RO
 
 
Kezelések » Protetika
 

A fogászat azon ága, amely a hianyzó fogak pótlásával foglalkozik.A hídak a hiányzó fogaknak az eggyik legelterjettebb pótlási módszerét jelképezi. Egy híd elkészítéséhez egy vagy több fog lecsiszolása szükséges, ezek lesznek a hídpillérek, amelyek együtt a hídtesttel pótolják a hiányzó fogakat.
Többfajta híd létezik Cr-Ni, porcelán, zirkonium.
A híd típusának a kiválasztása egyéni módon történik a rendelőben a megfelelő vizsgálat és a páciensre vonatkozó egyéni egyeztetés után.

  
 

Az adhezív technikák fejlődése lehetővé tette, hogy ma már csiszolás nélkül is lehet fogpótlást készíteni. A fogpótlás direkt szájban készül el körülbelül 40 perc alatt. Ez tulajdonképpen egy rosthálóval megerősített fogmű, ami több évig eltarthat. Fontos hogy a páciens ne legyen éjjeli fogszorító (Bruxáló) ezért egy ilyen pótlás elkészítésénél egy kérdőívet kell, kitöltsön. Az egész folyamat fájdalommentes egyedüli kellemetlenség egy kissé hosszas szájtátás.

Mely fogak pótolhatók ezzel a módszerrel?

Leggyakrabban egyfogas hiányoknál, a metszőfogak, kisőrlők pótlására alkalmazható. Esetenként más fogak pótlását is elvégezhetjük, a fogorvos vizsgálat után megállapíthatja, hogy hány és melyik fogak pótolhatók.

Hogyan kell tisztítani?

Tisztításhoz egy pici kefét ajánlunk, ami a kereskedelemben is kapható és más fogpótlások, hidak tisztítására is kiváló. Kérdezze meg a fogorvost ezekről a termékekről

 

Hogyan szokjuk meg könnyebben a fogsort­­?

Az új fogsorral természetesek a következő érzések :

- kisebb a hely a nyelvnek, mintha nem férne

- nehéz kemény ételeket rágni

- nem érzi úgy az izeket

- a kacagás és a beszéd furcsa

- mintha elfogyott volna a nyála

Ezek az érzések 100 %-ban természetesek, időben megszünnek , 6-8 hét kell ahoz , hogy a szervezet hozzászokjon az az új helyzethez

Tanácsok a protézis megszokásához

1) Türelem
Egy bizonyos idő el kell teljen amig a szervezete alkalmazkodik, ugyanis  először  a szervezete úgy reagál a protézisre mint egy idegen testre. Mindenkinek más és más az alkalmazkodási ideje, álltalában 6-8 hét között van.

2) az elején a fogsorok nagynak tünnek, a nyelvnek kicsi a hely, a szájprém kidudorodik. Az idő multával megszokja és kényelmesnek fogja érezni.

3) 6-8 hétig éjjel-nappal kell hordani, ez segít az alkalmazkodásban. E periódus elteltével csak nappal hordja a protézisét, mert másképp nagyon sorvad a foghúsa. Éjszakára megmossa és egy pohár vizbe teszi.

4) Étkezési tanácsok:
kerülje a aprómagvas ételeket,mert ezek becsúszhatnak a protézis alá és fájdalmat okozhatnak. Vigyázzon a meleg ételekre, mert megégetheti magát. Az izésérzékelés is megváltozik, de hamar átalakul és megszokja. Harapni nehéz a protézissel, kell egy kis idő és gyakorlat kell még megtanulja, az ételt vágja apróra és kétoldalt rágjon  egyidőben. Kezdje az evést puha de nem ragacsos  ételekkel (tojás, darált hús, főtt zöldség, levesek)

5) A protézisek kivétele
Egyidőben két mutatóujjal benyulunk és hátulrúl probáljuk levenni, ha kapcsok vannak a kapocsnál kell húzni a körmével.

6) Segít a savanyúcukorka szopogatása a  helyezkedésben és a nyáltermelés visszaállításában.

7) Hangossan olvassunk tűkör előtt , így láthatjuk magunkat és hozzászokunk a saját hangunkhoz.Ne ijedjünk meg ha a következő betük rosszúl hangzanak, mert ezek kiejtésėnek begyakorlása  időigėnyesebb S,SZ, Z, F, V, C, T

Szájhigiénia

A tisztántartás pont olyan fontos mint a saját fogak esetében. Ha a fogsorok  lepedékesek, tele vannak ételmaradékokkal a lehellet bűzös lesz, a foghús fertőzéséhez vezethet, amely égető érzésként jelentkezik.

* naponta töbször is mossuk meg a fogsort.A mosdókagylót töltsük meg vizzel,és fölötte mossuk (ha elejtené ne törjön el). Tisztítás kefével és vizzel, a fogakat és a többi részét, a rozsaszínüt is. Ne használjunk fogpasztát, súrolóport, esetleg szappanal moshatjuk. Egy hónapban egyszer egy pohár vízbe 3 kiskanál ecetet teszünk és utána 30 percet hagyjuk ázni,ez eltávolítja a fogkövet.

* a foghúst is mossa meg, egy puha kefével. Ha piros, fájdalmas rész keletkezik a szájában forduljon a fogorvosához. A fehér lepedékszerü égő felület is kezelésre szorul.

 
Vissza
 
Dr. Lőkös Ibolya fogászati rendelő - Csíkszereda
Rólunk  |  Kezelések  |  Árlista  |  Cookie szabályok  |  Adatvédelem  |  Kapcsolat