Fațetele ceramice reprezintă una dintre cele mai populare metode folosite în stomatologia estetică, pentru obținerea unui zâmbet perfect.
Fațeta ceramică este o lucrare din porțelan, confecționată de către tehnicianul dentar, care se lipește pe fața vestibulară (vizibilă) a dinților frontali, printr-o metodă adezivă modernă și sigură.
Această tehnologie relativ nouă, diferă mult față de metodele stomatologice clasice și se bazează pe tehnici minim invazive pentru a conserva cât mai mult dinții naturali. Fiind o tehnologie de ultimă generație, pacienții au multe întrebări, ca de exemplu, ce fel de defecte estetice se pot corecta prin această metodă, cât timp durează tratamentul, cât durează rezultatele.
În ziua de azi, fațetele ceramice nu sunt doar pentru actori sau staruri Hollywood, ci sunt accesibile și în cabinetul nostru, de aceea vă răspund la întrebările cele mai frecvente întâlnite în timpul consultațiilor.
1. Ce fel de defecte estetice pot repara fațetele ceramice?
De obicei fațetele ceramice se folosesc în zona frontală, dinți fracturați, rotați, cu colorații intrinseci sau la pacienții cu estetica afectată prin dinți foarte scurți sau abrazați, la pacienții cu treme, diastemă. Este indicat pe dinți de vitali decolorați care nu se pot trata prin albire interioară.
2. Faterare sau ortodonție?
Depinde de caz. Foarte important să înțelegem că cele două metode nu dau aceleași rezultate. După un tratament de fațetare, dinții înghesuiți se pot alinia, iar după tratament ortodontic în afară de alinierea dinților se va modifica și ocluzia. Deci foarte important să consultați și să întrebați medicul despre aceste două alternative.
3. De la ce vârstă este indicată fațetarea?
Fațetarea se recomandă peste 18 ani.
4. În cât timp se confecționează fațetele?
Fațetarea se face în mai multe ședințe. La prima ședință se iau amprente pentru modele de studio care se montează în articulator, pe care tehnicianul va confecționa un wax-up(viitoare formă de lucrare făcută din ceară). În a doua ședință se va șlefui dacă trebuie, din dinți prin metoda minim invazivă, cu lupe, după care se face amprenta. Tehnicianul confecționează fațetele din culoarea stabilită în prealabil. După ședința de șlefuire pacientul pleacă din cabinet cu fațete din "plastic" provizorii. Cu aceste fațete, pacientul după caz, poate să stea și mai multe săptămâni. În ultima ședință se "lipesc" definitiv fațetele, de obicei în 40 de minute pe dinte. În concluzie avem nevoie de trei ședințe mai lungi.
5. Cât de durabile sunt fațetele?
Dacă pacientul are igiena bucală foarte bună și revine la consultații periodice, fațetele rezistă zeci de ani și puteți să vă bucurați de noul zâmbet. Dacă avem forțe mecanice extreme cum ar fi desfacere fistic sau bruxismul noctul, această perioadă de rezistență a fațetei poate să scadă mult.
6. Se poate decolora fațeta de porțelan?
Nu. Doar la o igienă necorespunzătoare pot apărea depuneri de tartru.
7. Ce dezavanataje are fațetarea?
Fațetarea este un proces ireversibil în sensul că, prin prepararea fețelor vestibulare vizibile ale dinților, îndepărtăm din smalț.
8. Indicațiile fațetelor ceramice:
-defecte de smalț, carii vestibulare sau colorații intrinseci la dinții frontali. Dinți decolorați de Tetraciclină;
-fracturi la dinții frontali;
-dinți devitalizați, decolorați;
-fracturi sau abrazile marginilor incizale;
-la dinții care stau "în afara sau înăuntrul" arcadei;
-reducerea sau închiderea tremelor sau diastemei.
9. Contraindicații:
-igienă bucală precară;
-carii prea mari, distrucții prea mari;
-probleme de ocluzie;
-bruxism nocturn.